Valpreventie voor ouderen, samen bouwen aan gezonde toekomst
Waarom valpreventie?
Valongevallen bij ouderen kosten de gemeenschap meer dan 1 miljard euro en veroorzaken onnoemlijk veel persoonlijk leed. Helaas hapert de valpreventieketen nog. Senioren Netwerk Nederland vindt dat de minister Agema van Volksgezondheid met hoge prioriteit de hobbels in de keten van valpreventie moet wegnemen.
De urgentie om met valpreventie aan de slag te gaan is groot. Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10 procent van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen schoten in 2020 al door de grens van 1 miljard euro.
De regio Noord-Limburg kent ook een grote vergrijzing. De populatie 70-plussers bestaat uit 40.000 inwoners die jaarlijks 28.900 valincidenten hebben en 2.800 behandelingen krijgen op de spoedeisende hulp.
Wat houdt het programma Stevig Staan in?
65-plussers in Noord-Limburg kunnen gratis deelnemen aan het programma Stevig Staan. De deelnemers beginnen met een screening, waarin de risicofactoren voor vallen in kaart gebracht worden met een fysiotherapeut of beweegcoach.
Voor wie is het programma Stevig Staan?
– een leeftijd van 65 jaar of ouder.
– thuiswonend zijn in de gemeenten Beesel, Bergen, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo of Venray.
– een verhoogd valrisico. Dit is wanneer iemand meer dan één keer is gevallen in het afgelopen jaar of wanneer iemand moeite heeft met bewegen, lopen of balans.
– niet te kwetsbaar zijn. Dit houdt in dat de 65-plusser mee kan doen aan een groepsles en geen grote zorgvraag heeft die eerst aangepakt moet worden.
Voor meer informatie: Knooppunt Centrum voor Gezondheid (Baarlo) telefoon 077-3030690 of stuur een mail naar info@knooppunt-centrum.nl